9 tévhit a menstruációról, amelyekről kiderült, hogy nem igazak

Hirdetés


A lányok ‘havibaja’ egy elkerülhetetlen, az életük jó részét végigkövető nyűg. Mint ahogyan már gyerekkorban egy titokzatos, misztikus dolognak számít, valójában felnőttkorban sem vagyunk teljesen tisztában a piros betűs ünnepek hátterével. Rengeteg tévhit és mítosz terjed a menstruációval kapcsolatban, amelyekről valószínűleg te is hallottál. Ideje most eloszlatni ezeket!

Tévhit: Nem szabad fürdeni.

Egyes nők úgy gondolják, hogy nem szabad hossza fürdőzéseket alkalmazni menstruációs ciklus alatt, mert az hiszik, valami fertőzést kapnak el. Ez nem így van, sőt a kellemesen meleg fürdőzések még hasznosak is lehetnek, ugyanis a meleg víz javítja a vérkeringést, ellazítja a simaizmokat és csökkenti a hasi görcsöket. Szóval elképzelhető, hogy fürdés után sokkal jobban és kellemesebben fogod magad érezni.

Tévhit: Nem szabad úszni medencében vagy a nyílt vízben.

Sokan úgy gondolják, hogy ez árt az egészségüknek, de ez nem igaz. Először is, egy tampon vagy menstruációs kehely nem fogja a vizet felszívni. Másodszor az úszás, illetve egyéb gyakorlatok elvégzése csökkenti a görcsöket. Ezen kívül meg kell jegyezni, hogy statisztikai adatok alapján egy medencében nagyobb esélyed van elkapni valamilyen gyomor-bélrendszeri betegséget, kötőhártya-gyulladást, bőrbetegséget, mint nemi problémákat. Medencében történő úszás után ezért ajánlott lezuhanyozni.

Tévhit: A menstruációs ciklusok szinkronizálódnak, ha a nők együtt élnek.

Martha McClintock pszichológus volt az első, aki 1971-ben írt erről az elméletről. Tapasztalatai szerint a barátokkal, rokonokkal és szobatársakkal való együttélés során 100%-ban szinkronizálódik a ciklus.

Későbbi tanulmányok cáfolták ezt az elméletet. Kiderült, hogy több tényezőt sem vett figyelembe elmélete alátámasztása során. A tudományos közösség mind a mai napig mítosznak tartja a menstruációs ciklus szinkronizálását.

Tévhit: Az erős italok befolyásolhatják a menstruációs ciklust.

Azok a hölgyek, akik rendszeresen fogyasztanak szeszes italt, hajlamosabbak a szabálytalan menstruációs ciklusra, anovulációra és vérzéshiányra. A szeszes ital fogyasztás nemcsak a reproduktív rendszerre van rossz hatással, hanem az egész szervezetre. Le kell szögeznünk azonban, hogy pár koktél vagy egy pohár bor elfogyasztása még nem okoz semmilyen problémát. Tanulmányok szerint a mérsékelt italozás nem rontja a menstruációs ciklus fázisait, és nincs negatív hatással sem az egészségre.

Hirdetés

Tévhit: Jobb, ha a szőrtelenítést, tetoválás készítést, kozmetikus látogatását elhalasztod.

Néhány tetováló művész nem ajánlja, hogy a nők a ciklusuk alatt tetováltassanak, mert a tetoválás „elmosódhat”. A kozmetikusok pedig azt javasolják a vendégeiknek, hogy ezen időszakban ne botoxoltassanak. Az eredmény hatékonysága csak a szakemberen múlik, nem pedig a menstruációs cikluson.

Tévhit: Tolerálni kell a hasi görcsöket.

Szinte minden nő görcsöl ezen időszak alatt, ám intenzitása egyénenként változhat. A nők 45-93%-a szenved menstruációs fájdalmaktól, 3–33%-uk pedig súlyos fájdalmaktól, melynek tünete lehet magas testhőmérséklet, hányás, szédülés és egyéb probléma. Ha a diszmenorrhoea (menstruációs fájdalom) megakadályozza az átlagos tevékenységek elvégzését, célszerű nőgyógyászhoz fordulni, aki segít enyhíteni a problémán. Az általa elvégzett kezelés 3 menstruációs ciklusig tart, vagyis 2-4 hónapig. Ezután visszatérhet a fájdalom, de nem annyira intenzíven, mint előtte.

Tévhit: A ciklus a Hold fázisától függ.

Ez a mítosz az ősi időkből származik, ám a modern tanulmányok nem találnak semmilyen kapcsolatot a Hold ciklusa és menstruáció között. Néhány kutató 7,5 millió ciklust tanulmányozott és ők is erre az álláspontra, eredményre jutottak. A magyarázat egyébként meglehetősen egyszerű. A hold ciklusa 29,5 napig tart, míg az átlagos menstruációs ciklus 21 és 35 nap között változhat. Mivel a ciklus hossza is eltérhet, ezért a két ciklus van, amikor egybeeshet.

Tévhit: Veszélyes, ha fogamzásgátlóval késleltetjük a menstruációt.

Előfordulnak olyan esetek, mikor szükség van a menzesz késleltetésére vagy épp előrehozatalára. Egyes nők azonban azért nem szednek fogamzásgátlót, mert azt gondolják, hogy káros az egészségükre. A “National Womens Health Network” szakértői szerint semmi problémát nem okoz, ha a nők 7-10 nappal késleltetik a vérzésüket. Akkor nem célszerű rendszeresen késleltetni a ciklust, ha diszmenorrhoeaban szenvednek.

Hirdetés

Szólj hozzá!