6 mondat, amit egy szülő SOHA ne mondjon a gyerekének!

Vannak mondatok, amelyeket sosem szabadna a szülőknek kimondaniuk. A gyerekek érzékenyek, és mély nyomot hagyhatnak bennük a mondataink, ezért nagyon nem mindegy, mit mondunk nekik. Mutatunk hat példát arra, hogy milyen mondatokat kéne hanyagolniuk a szülőknek, ha gyereknevelésről van szó.

Hirdetés


gyereknek

1. “Amikor annyi idős voltam, mint te, sokkal jobb voltam!”

A gyereknevelésnek nem kéne versenyzésről szólnia, ahol a gyerek dolga az, hogy megelőzze a szüleit, bármiről is van szó. A gyereknek állandóan megfelelési kényszere lesz, és mondanunk sem kell, hogy ez az egész életét végigkísérheti.

2. “Az osztálytársad sokkal jobb dolgozatot írt”

A gyerekek utálják, ha másokhoz hasonlítják őket – legyen szó egy testvérről, osztálytársról, vagy a szülőkről. Sajnos felnőtt korban is sokan hasonlítgatják magukat más emberekhez, ami kicsit sem egészséges.

3. “Ha még egyszer ezt csinálod, elhagylak téged!”

Vagy hasonló mondat: “Akkor foglak szeretni, ha ezt meg ezt csinálod.” Ezekkel a mondatokkal azt éri el a szülő, hogy a gyerek görcsösen meg akar felelni az elvárásoknak, nem akarnak semmiben sem hibázni. A szülő persze nem gondolja komolyan amit mond, de a gyerekek sokkal inkább veszik komolyan a dolgokat, amit mondanak nekik.

4. “Ne kelljen csalódnom benned!”

Az a gyerek, akinek gyakran mondogatják azt, hogy csalódnak benne, nem meri megmutatni az igazi énjét, mert fél az újabb kudarctól és attól, hogy a szülőknek csalódást okoznak. A gyermeknek nem fejlődik normálisan a jelleme, ha folyton ilyeneket mondanak neki a legfontosabb emberek az életében – folyamatosan úgy fog magára tekinteni, mint egy kudarc, akik úgyis csalódást okoznak a szülőknek.

5. “Olyan vagy, mint apád/anyád”

Amikor méregből ezt mondja az egyik szülő, az egyértelműen azt mutatja, hogy a szülők kapcsolata közel sem felhőtlen, és komoly gondok lehetnek, ezt a frusztrációt pedig a gyereken vezetik le. A szülők nem képesek egymással nyíltan beszélni, ezért a “gyereken keresztül” tudatják a másikkal, hogy problémáik vannak. Biztos, hogy jó a gyereket kitenni a szülők személyes problémáinak? Biztos, hogy jó, ha a gyerek azt gondolja az egyik (vagy mindkét) szülőjéről, hogy rossz, csak mert a másik szülő azt mondta mérgében?…

6. “Ha nem eszed meg, ami a tányérodon van, puhány leszel!”

Ilyen és ehhez hasonló szövegekkel próbálják rávenni a szülők a gyerekeket, hogy egyék meg az eléjük tett ételt, akár ízlik nekik, akár nem. Az érzékenyebb gyerekeknél ez később testképzavart, testsúlyproblémákat okozhat, és bármilyen furcsán is hangzik, létezik olyan, hogy a gyerek némelyik ételtől “félni” fog, vagy legalábbis egy életre megutálja az ízét.

via

Hirdetés

Szólj hozzá!