15 történelmi tény, ami teljesen meg fogja zavarni az időérzékedet

Hirdetés


A mindennapi életünket nézve talán úgy tűnik, hogy az ‘idő’ az egy teljesen stabil, jól nyomon követhető dolog, melyet könnyedén hozzá tudunk rendelni a különféle történelmi eseményekhez vagy épp híres emberekhez – ám ez nem mindig van így. A valóság olykor ugyanis teljesen szembe megy a józan ésszel, felborítva ezzel az időérzékünket. Gondolnád például, hogy a gőzmozdonyt előbb fedezték fel, mint a biciklit? Hogy előbb küldtünk embert a Holdra, minthogy kerekeket raktunk volna a bőröndökre? Pedig így történt.

II. Erzsébet brit királynő és Marilyn Monroe ugyanabban az évben született.

Mindketten 1926-ban születtek, és Londonban egyszer személyesen találkoztak is, amikor mindketten 30 évesek voltak. Ez a kép is ott készült.

Charles Darwin teknőse 2006-ban hunyt el.

A Harriet névre hallgató galápagosi óriásteknős 1830 körül született a Galapagos-szigetek egyikén. Darwin egy világkörüli expedíció során vette magához és élete végéig, vagyis 1882. április 19-ig gondoskodott róla. A teknős jócskán túlélte gazdáját, Harriet ugyanis 2006-ban, 177 éves korában hunyt el szívelégtelenségben.

Olivia de Havilland nemrég lett 102 éves.

Az Elfújta a szél című filmmel világhírűvé vált színésznő 2018. július 1-jén ünnepelte 102. születésnapját. A film készültekor Olivia de Havilland 23 éves volt.

A Plútó még egyszer sem kerülte meg a Napot.

Hirdetés

A Plútót 1930-ban fedezték fel, a felfedezése óta eltelt közel 100 év során pedig még egy teljes kört sem tett a Nap körül. Ez csak 2178-ban fog majd megtörténni, ám 2006-ban azóta elvesztette „bolygó” titulusát és törpebolygóvá minősítették át – ezzel a Plútó lett az első olyan égitest, amely elvesztette bolygónak minősítését.

Egyébként a Plútóról készült első tiszta fotóra viszonylag sokat kellett várni, ugyanis csak 2015-ben (85 évvel a felfedezése után) volt elég fejlett hozzá a technika, hogy az űrbe kilőtt New Horizons űrszonda tiszta, közeli fotót küldjön az égitestről. Előtte csak a Hubble Űrtávcső elmosódott képei alapján tudtuk kikövetkeztetni, hogyan is nézhet ki vajon a Plútó.

A Nintendo és az Eiffel-torony ugyanabban az évben jött létre.

Valószínűleg sokan tudják, hogy a híres francia tornyot az 1889-es világkiállításra készítették, azt azonban már kevesebben, hogy még ugyanennek az évnek az őszén megalapították a Nintendo-t, a világ egyik legnagyobb videojátékokat és játékkonzolokat gyártó cégét. Igaz ami igaz, akkor még játékkártyák gyártásával foglalkoztak.

A világ első metróvonala Londonban nyílt meg, ekkor az Egyesült Államokban még polgárháborúk zajlottak.

1863-ban nyílt meg a világ első földalatti vasútvonala, a londoni metró. Ugyanebben az időben még az Egyesült Államokban például véres polgárháború zajlott észak és dél között. Ez végül csak 1865 decemberében fejeződött be, amikor elfogadták a rabszolgaság eltörléséről szóló 13. alkotmánymódosítást.

Az első mozdony sokkal hamarabb jelent meg, mint az első kerékpár.

1818-ban egy német professzor szabadalmaztatta a világ első kétkerekű kerékpárját, mely még fából készült és kísértetiesen hasonlított a ma használatos kerékpárokra azzal a különbséggel, hogy nem voltak pedáljai. A gőzmozdonyok legelső prototípusa ezzel szemben már 1769-ben elkészült, ám az első élesben is használt mozdony megjelenésére 1801-ig várni kellett.

A TI-83-as grafikus számológép teljesítménye nagyobb volt, mint a Holdra szálláshoz használt számítógépé.

A TI-83-as számológép 1999-ben jelent meg, és több számításra volt képes, mint például az 1969-es Apollo 11 űrprogram rakétairányításért felelős számítógépe. A rakétákért felelős számítógép 1,024 MHz-es frekvencián dolgozott, ami körülbelül 1/6-a a TI-83-as kalkulátor teljesítményének.

Az emberiség előbb landolt a Holdon, mintsem hogy kerekeket rakott volna a bőröndökre.

A bőröndgyártó Samsonite cég csak 1974-ben szabadalmaztatta az első kerekes bőröndöt, az Apollo 11 ezzel szemben pedig már 1969-ben sikeresen landolt a Holdon.

Ugyanabban az évben jelent meg az első iPhone, mint amikor az utolsó Harry Potter könyv.

J. K. Rowling utolsó Harry Potter könyve 2007. július 21-én jelent meg “Harry Potter és a Halál ereklyéi” címmel. Steve Jobs ugyanebben az évben mutatta be az első iPhone telefont.

Salvador Dali ugyanabban az évben hunyt el, amikor Daniel Radcliffe született.

A híres spanyol szürrealista festő, Salvador Dalí 84 éves korában hunyt el, 1989-ben. A brit származású – Harry Potter filmekkel világhírűvé vált – Daniel Radcliffe ugyanebben az évben született.

A világ legpontosabb órái az atomórák.

A világ legpontosabb órái mind a mai napig az Egyesült Államokban találhatók. Ezeket az atomórákat amerikai és szingapúri fizikusok hoztak létre. Az órák 15 milliárd év alatt csak maximum 1 másodpercet tévedhetnek.

A leghosszabb közvetlen repülőút közel 18 órán át tartott.

A leghosszabb megállás nélküli közvetlen járatot a Singapore Airlines légitársaság kínálja, Szingapúrból New York-ba. A repülés átlagosan 17 óra 52 percig tart, de eredetileg úgy tervezték, hogy a gép 18 órát és 25 percet tölt majd a levegőben. Ezalatt az idő alatt a repülőgép közel 17 ezer kilométert tesz meg.

Az emberiség létezése csak a Föld teljes történetének 0,004%-át fedi le.

Az emberiség mintegy 200 ezer éve él a Földön, a bolygónk ezzel szemben viszont 4,54 milliárd éves, ami azt jelenti, hogy az emberiség a Föld teljes történetének alig 0,004%-ánál volt jelen csupán.

Végezetül: létezik egy érdekes elmélet, ami szerint folyamatosan a múltban élünk.

Az emberek soha nem lesznek képesek teljes mértékben megtapasztalni a „jelent”, mivel körülbelül 80 milliszekundummal késve dolgozzuk fel a körülöttünk történt eseményeket. David Eagleman agykutató úgy véli, hogy átlagosan ennyi időre van szükség ahhoz, hogy az idegvégződésekből az összes információ a testen keresztül az agyba érjen, majd az agy feldolgozza ezeket a pillanatnyi eseményeket.

 

Hirdetés

Szólj hozzá!