14 óriási tévhit, amit a mai napig sokan elhisznek

Hirdetés


Rengeteg minden tanulunk életünk során: az iskolában, a szüleinktől, a tévéből-internetről és az utcáról. A számos hasznos tudás mellett azonban van jó néhány tévhit és fals tény vagy féligazság, amelyet valójában rosszul tudunk. Ezek valószínűleg generációról generációra szállnak, és nem is járunk utánuk, mert egyrészt teljesen érthetőnek tűnnek, másrészt olyan emberektől halljuk őket, akiknek a tudását nem is kérdőjeleznénk meg.

Most itt az ideje, hogy górcső alá vegyünk néhány ilyen tévhitet, amelyet már régen tisztázni kellett volna a félreértések elkerülése érdekében. Jobb később mint soha, nézzük hát, mik ezek a féligazságok vagy rosszul ismert tények!

A bal agyfélteke felelős a logikáért, a jobb az érzelmekért.

Valójában az agyunk egyik félteke sem rendelkezik jól elkülöníthető képességgel, minden egyes gondolat és érzelem csakis a kettő kölcsönös együttműködésével születhet. Ez egy meglehetősen téves kísérlet eredményeképp maradt meg a köztudatban, amit Dr. Michael Gazzaniga végzett. A kísérletben az alanyoknak kártyákat kellett nézniük. A bal szemükkel egy olyan kártyát, amire az volt írva, hogy „piros”, a jobb szemükkel egy olyan kártyát, amire az volt írva, hogy „banán”. Ezután az volt a feladatuk, hogy rajzoljanak valamit a bal kezükkel, (amiről köztudott hogy a jobb agyfültekénk irányítja) az emberek pedig szinte kivétel nélkül banánt rajzoltak. Miután megkérdezték őket, hogy miért ezt választották, a legtöbben azt válaszolták, hogy azért, mert ezt volt a legkönnyebb lerajzolni a bal kezükkel. A tudósban ezután fogalmazódott meg a gondolat, miszerint a bal agyfélteke felelős a logikus gondolkodásért.

Az alkohol megöli az agysejteket.

Még a krónikus alkoholizmus sem képes megölni az agysejteket – pusztán sérülnek ilyen esetekben, de nem halnak el.

A tiltott gyümölcs egy alma volt.

A Biblia egyszer sem említi, hogy a tiltott gyümölcs alma lett volna és nincs is rá utalás.

Nem szabad újraforralni a vizet, mert a lehűlt vízben kicsapódó anyagok rákot okoznak.

Tény és való, hogy forralás után a nitrátok nitrózaminokká alakulnak át, de ezek újbóli forralása sem tekinthető jelentősnek. Egyébként, ha újraforraljuk a vizet, kevesebb kalciumsó marad benne.

Hirdetés

Ha egy személynek álmában teszünk fel kérdéseket, akkor minden kérdésre igazat fog mondani.

Egy személy csak az alvás bizonyos fázisaiban képes válaszolni a kérdésekre, és a válaszok valószínűleg akkor is inkább az álmaihoz fognak kapcsolódni.

Tüsszentéskor minden emberi szerv leáll, beleértve a szívet is.

Ez a mítosz a középkorból származik, amikor az emberek úgy vélték, hogy a tüsszentés halálos lehet a nagy mennyiségű kifújt levegő miatt. Valójában amikor tüsszentünk akkor csak az intrathoracalis nyomás nő meg egy pillanatra a testünkben. Ilyenkor a szívfrekvencia megváltozik, de rövid időn belül visszatér a normális értékekhez.

Statisztikák szerint a vörös hajú nők csalják meg legtöbbször a párjukat.

Ennek a mítosznak a gyökerei egészen az ókorig nyúlnak vissza, amikor a vörös hajú embereket a gonosz erők hírnökeinek tartották, mivel senki nem tudta megmagyarázni, hogy miért ilyen színű a hajuk.

Dél-Koreában 2 év börtön jár a házasságtörésért.

Dél-Koreában 1953 óta létezett egy olyan törvény, ami a házasságtörés esetén alkalmazható büntetést írja elő. Ezt a törvényt azonban 2015-ben eltörölték, beismerve, hogy ez sérti az emberek magánélethez kapcsolódó jogait.

Tilos helikopterrel közlekedni az Antarktiszon, mert a pingvinek megpróbálnak felnézni a helikopterre és eldőlnek.

Nincs helikopterrel kapcsolatos repülési tilalom az Antarktisz felett, mindenesetre az időjárási viszonyok meglehetősen veszélyesek. Ettől függetlenül mivel máshogy nem igen lehet közlekedni, általában a helikopter a legjellemzőbb közlekedési eszköz.

Az evolúció során az emberi agy mérete a háromszorosára nőtt.

Valójában ennek az ellenkezője igaz: az evolúció hatására csökkent. A neandervölgyi emberek agya mintegy 15%-kal nagyobb volt, mint a miénk.

1504-ben a híres Big Ben óratornyot börtönként használták.

Először is, a Big Ben nem egy torony, hanem a Westminster-palota harangja. Másodszor pedig 1859-ben épült, vagyis sokkal később, mint ahogy azt a népszerű tévhit állítja.

A Vénusz az óramutató járásával ellentétes irányban forog a Nap körül.

Épp ellenkezőleg: a Vénusz éppen az óramutató járásával megegyező irányban forog, és ez különbözteti meg őt a Naprendszer többi bolygójától, hasonlóan az Uránuszhoz.

Hirdetés

Szólj hozzá!